Tekijänoikeudet

Mitä on tekijänoikeus?

Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän oikeutta päättää teoksensa käytöstä. Tekijänoikeudet suojaa luovaa työtä ja mahdollistaa, että luovan työn tekijät voivat saada palkkaa työstään. Tekijänoikeus ei suojaa ideaa.

Tekijänoikeuksia on taloudellisia oikeuksia ja moraalisia oikeuksia. Taloudelliset oikeudet turvaavat tekijän ansaintamahdollisuudet, taloudellisiin oikeuksiin myös kuuluu kappaleen valmistaminen ja teoksen saattaminen yleisön saataviin. Moraaliset oikeudet suojaavat tekijän kunniaa, moraalisiin oikeuksiin myös kuuluu isyysoikeus ja respektioikeus.

Youtube ja tekijänoikeudet

Youtubessa sisällöntuottajat saavat ladata vain videoita, jotka he ovat itse tehneet tai joiden käyttämiseen heillä on lupa. Videoita joita sisällöntuottaja ei ole itse tehnyt tai joiden osana käytetään jonkun muun tekijänoikeuksin suojattua sisältöä ei saa julkaista.

Meemit ja tekijänoikeudet

Useinhan meemit pohjautuvat jonkun toisen jo tekemään teokseen, jota sitten muutellaan. On täysin tapauskohtaista, ylittyykö itsenäisyyden vaatimus. Jos kyse on vain pienestä muuntelusta, jossa kuvan päälle editoidaan spurdonaama (joka itsessään kyllä varmasti ylittää teoskynnyksen), ei itsenäisyyden vaatimus vielä välttämättä ylity. https://www.jussikari.fi/meemien-tekijanoikeudet/

Musiikki ja tekijänoikeudet

Teostomaksu on musiikin luvalliseen käyttöön tarkoitettu maksu. Musiikin luvallista käyttöä varten on olemassa kaksi tekijänoikeusjärjestöä. Teosto, joka maksaa korvausta musiikin tekijöille ja kustantajille sekä Gramex, joka puolestaan maksaa korvausta äänitteillä esiintyville muusikoille sekä tuottajille. Nämä kaksi tekijänoikeusjärjestöä ovat yhdistäneet musiikin esittämiseen tarvittavat luvat siten, että ne on mahdollista saada yhdestä paikasta. Kun yrittäjä hankkii itselleen luvan soittaa musiikkia tiloissaan, musiikin tekijänoikeus tulee hoidettua kerralla kuntoon. Myös musiikkiliikunta tarvitsee omat luvat. Luvan hankkii liikunnanohjaaja, jos hän ohjaa useammassa paikassa tai yrittäjä, jolloin luvasta muodostuu esityspaikkakohtainen.

Lähteet:

Tekijänoikeus

Tekijänoikeuden ABC

https://www.youtube.com/intl/ALL_fi/howyoutubeworks/policies/copyright/#overview

Musiikin tekijänoikeus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: